Bemutatkozás

A Vezetőállás vasútmodell klub Magyarországon egyedülálló, melyben a látogatók aktív részesei lehetnek a modelleken keresztül a hazai vasútüzem életének és működésének, illetve a modell világ üzemeltetésének és építésének. A megépített modul-terepasztal H0 méretarányú és digitális (dcc) rendszerű.

2016-ban állandó helyen vártuk a játszani vágyókat, 2017-től megszüntettük az állandó helyet és ideiglenes játéklehetőségekkel várjuk a vendégeket. Kövess minket a facebook-on (Vezetőállás néven találsz meg minket) vagy látogass el néha a weboldalunkra ha tájékozódni szeretnél hol és mikor lesz ismét játéklehetőség.

Játékra jelentkezés az Időpontfoglalás menüben lehetséges, a helyszínről részletek a Kapcsolat menüpontban.

Bemutatkozó videó

Fókusz

A magyarországi vasúti közlekedés valósághű folyamatainak játékos bemutatása, valamint a résztvevők számára e működésben közvetlen részvételi lehetőség biztosítása. A népszerűsíteni kívánt menetrend szerinti játékban a modellvasúti üzemet a nagyvasúti Forgalmi Utasításban leírt szabályok szerint bonyolítjuk. A vonatok menetrend szerint közlekednek, az állomáskezelők engedélyt kérnek a vonatok indítására, szervezik a forgalmat és az áruszállítást. A vonatokat a jelzések alapján mozdonyvezetők irányítják. Ez a fajta játék felnőtteket és gyerekeket egyaránt órákra képes lekötni. Ezen kívül lehetőség van Szabad játékra is, ahol lazább szabályok mellett játszhatunk.

20160227_192044

Küldetés

A Vezetőállás ennek a fajta játéknak, a modellvasutazásnak és a nagyvasúti üzemnek a megismertetését és megszerettetését tűzi ki célul, mindeközben kialakítva egy kreatív közösséget ahol nem csak játszani lehet, de megtanulni a digitális modellvasutazás és modern modulterepasztalok építésének mikéntjét – beleértve a hozzá szükséges mérnöki gondolkodást, terepépítést, áramkörkészítést, digitális technikát vagy akár a programozást. Jómagam ezekben a témákban komoly gyakorlati tapasztalattal rendelkezem, amit szívesen adok át. A mérnöki gondolkodás elsajátítása (probléma – megoldás-keresés – tervezés – megvalósítás – üzemeltetés) pedig az élet számos területén hasznos készség bárkinek.

20160319_164307

Belföldi kitekintés

Hónapról hónapra vannak országszerte modellvasút kiállítások, továbbá van néhány állandó kiállítás, mint a keszthelyi vagy a Mini Magyaroroszág, de ezek egyikén sem tudunk valósághű vasút-üzemeltetésben részt venni. A kiállításokon részvevő klubok terepasztalai csak ideiglenesen, a kiállításokra vannak összeszerelve, illetve azok vezérlésében csak a klub tagjai vehetnek részt. Ezért ez a klub a maga nemében jelenleg egyedülálló, hiszen itt bárki részt vehet az üzemeltetésben és modulépítésben.

 

20160219_144420

Vezetőállás fontossága Budapest életében

A Modellvasút Klub kiváló szórakozási és kulturális kikapcsolódási lehetőség kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Egy lehetséges közösségi tér azok számára, akik érdeklődnek a nagyvasút vagy a modellvasút iránt, akár az üzemeltetésben akár az építésben vesznek részt. Szakmai fejlődési lehetőség olyan fiatalok számára, akik műszaki középiskolába járnak vagy felsőoktatásban vesznek részt – mindezt a gyakorlati áramkör építési, digitális és analóg technikai, programozási ismeretek fejlesztésével.

20160319_163952

 

Egy hely, ahol:

 • Együtt játszhat az egész család
 • A vitrinmodellezők is megfuttathatják modelljeiket
 • A valódi vasútüzemet szimulálva lehet játszani
 • Játék, közösség, eszmecsere, makkettezés egy helyen
 • Kezdő modellezők inkubátora
 • Digitális modellvasutazás, élethű terepépítés megismertetése
 • Lehetőség és tudásbázis biztosítása szakmai fejlődésre (áramkör készítés, digitális technika, programozás)
 • Kézügyesség fejlesztése – terepépítés
 • Egy hely, ahol a haverokkal privátban is játszhatsz
 • Vasútmodellezés azoknak is, akiknek se helye se pénze nincs erre a fantasztikus hobbyra
 • és még sorolhatnám…

Aktualitások és képek a facebook oldalunkon.